Arkivbild. Foto: TT

Restaurang i Nyköping invaderades av råttor – hade öppet trots förbud

Publicerad

En restaurang i Nyköping förbjöds av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden att ha öppet då det fanns råttor i lokalen, men två dagar efter beskedet var verksamheten i gång igen. Nu åtalas restaurangägaren misstänkt för flera brott.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden vid Nyköpings kommun förbjöd en restaurang att hålla öppet efter en inspektion, då det konstaterades att det fanns råttor i lokalerna. Tre råttor hade fångats i fällor under ett och samma dygn. Spillning från råttor hittades på flera ställen vid en kontroll och det fanns håligheter i bland annat köket där råttor kunde ta sig in.

Förutom förbudet att hålla öppet fick verksamheten även ett föreläggande om att utföra skadedjurssanering. Det har verksamheten fått vid flera tillfällen, då man under flera års tid har haft problem med skadedjur. Vite har dömts ut vid två tillfällen.

Ägaren meddelades om förbudet mot att hålla verksamheten öppen den 5 mars i år.

– Det var på grund av skadedjur som han var tvungen att stänga för att vidta åtgärder. Men han öppnade redan efter två dagar trots förbudet, säger assistentåklagare Rahima Ortac.

Skyller på de anställda

Restaurangägaren åtalas nu misstänkt för brott mot livsmedelslagen. 

– Jag har inte kunnat se några andra fall där man brutit mot förbud att ha öppet. Det är ovanligt.

Enligt åklagaren vidgår restaurangägaren de faktiska omständigheterna, men han förnekar brott.

– Han anser att det är de anställda som inte gjort rätt för sig, säger Rahima Ortac och menar att ägaren sagt att de anställda inte städat och skött hygienrutinerna tillräckligt.

Ägaren ska nu ha rättat till bristerna och verksamheten är öppen.

Personal hade inte arbetstillstånd 

Han ska även ha haft två anställda utan arbetstillstånd, vilket är ett brott mot utlänningslagen. Han förnekar brott i ett av fallen och erkänner det andra. 

Mannen åtalas också misstänkt för ringa narkotikabrott.

Restaurangägaren är tidigare dömd för att bland annat ha struntat i att betala över 220 000 kronor till ett entreprenadbolag, som genomfört arbete i lokalerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer