Robert Larsson i Eskilstuna är en av alla BMW-ägare som drabbats av bilinbrott. Foto: SVT

Robert i Eskilstuna utsattes för bilinbrott: ”Man känner sig otroligt kränkt”

Uppdaterad
Publicerad

Stölderna av attraktiva bildelar fortsätter och BMW-ägare hör till de mest utsatta. En av de drabbade är Eskilstunabon Robert Larsson som en morgon upptäckte att tjuvar under natten krossat rutorna på hans bil.

Under oktober har polisregion öst, dit Östergötland, Södermanland och Jönköping ingår, varit hårt drabbat av inbrott i bilar och polisen misstänker att internationella ligor ligger bakom stölderna.

En av alla som drabbats är Robert Larsson i Eskilstuna. När han vaknade en dag och gick ut på balkongen med sitt morgonkaffe gjorde han den otrevliga upptäckten att glasrutorna på hans BMW krossats under natten.

– Larmet måste ha slagits ut på nåt sätt för vi har inte hört någonting, säger han.

Ökning i höst

Dyra navigationssystem, strålkastare och airbags är attraktiva på svarta marknaden. Enligt Larmtjänst, en organisation som jobbar för att bekämpa försäkringsrelaterad brottslighet, ökade stölderna av sådana bildelar med 227 procent i hela landet mellan 2012 och 2017.

Året efter blev ett trendbrott då stölderna minskade, men nu i höst märks återigen en ökning:

  • Oktober 2019: 367 stöldtillfällen (+74%)
  • September 2019: 171 stöldtillfällen (+7%)

Siffran inom parentes avser ökningen mot motsvarande månad i fjol.

Höga kostnader

Torbjörn Serrander, utredare på Larmtjänst, är osäker exakt på vad höstens ökning beror på.

– Men det kan ha att göra med att det internationella grupperingar och nätverk som har återvänt till Sverige, säger Torbjörn Serrander.

BMW, Volvo och Mercedes är de bilmärken som är mest drabbade och stölderna kostar försäkringsbolagen stora belopp. Bara under förra året uppgick skadekostnaderna till över 160 miljoner kronor. Skadorna på Robert Larssons bil kostar runt hundra tusen kronor att reparera, men själv klarar han sig undan med ett par tusenlappar i självrisk.

När bilen är lagad tänker han sälja den, men han är tveksam till att köpa någon ny BMW.

– Jag förstår att det här är en attraktiv bil att göra inbrott i eftersom delarna är så pass dyra och går att kränga ganska lätt men det gör att man blir ganska less på att ha en sådan bil. Man känner sig otroligt kränkt, säger han.

Ett problem är att tullen, även om man skulle påträffa misstänkt stöldgods, idag inte har rätt att beslagta det. Men det vill regeringen ändra på och just nu pågår ett pilotprojekt där Tullverket, Kustbevakningen och Polisen samarbetar för att hitta mer stöldgods på väg ut ur landet.

Så skyddar du dig mot bilinbrott

  • Parkera bilen på ett upplyst ställe eller i garage.
  • Förvara bilnycklar på ett säkert ställe.
  • Har du en så kallad key-less bil, förvara gärna nycklarna i en plåtburk. På så sätt förhindrar du att någon kan fånga upp nyckelsignalen och lura bilen att tro att nyckeln finns intill/i bilen.
  • Lämna inte datorer, mobiltelefoner och andra värdesaker synligt i bilen.
  • DNA-märk gärna dina bildelar och se till att din bilstereo har stöldskyddskod eller löstagbar front som du tar med när du lämnar bilen.

Källa: Polisen

Bildelsstölderna ökar

Oktober 2019: 367 stöldtillfällen (+74%)

September 2019: 171 stöldtillfällen (+7%)

Källa: Larmtjänst AB

(statistiken baseras på tre typer av bildelar som försäkringsbolagen valt ut. Det handlar om huvudstrålkastare, navigationsutrustning och airbags. Siffran inom parantes avser ökningen från 2018).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.