Kvinnorna ombads lämna krog i Nyköping – nu stäms krogen. Foto: SVT-Design

Romer nekades inträde – DO stämmer krog

Uppdaterad
Publicerad

Personal på en Nyköpingskrog bad tre romska kvinnor att lämna restaurangen på grund av deras klädsel. Nu stämmer Diskrimineringsombudsmannen krogägaren.

Det var under sommaren 2015 som de tre kvinnorna skulle gå på en restaurang. De är finska romer och bar traditionsenliga kjolar.

Spelade in samtalet

Väl inne kom en anställd fram till kvinnorna och förklarade att kjolarna inte var tillåtna enligt krogens klädkod och att de därför var tvungna att lämna platsen. Kvinnorna bad då om att få prata med krogägaren, och när de väl fick det spelade en av kvinnorna in samtalet med mobiltelefon.

Krogägaren sa att kvinnorna var välkomna, men endast om de bytte kläder. Enligt ägaren hade krogen problem med ungdomar som smugglade in alkohol och att man därför har krav på klädsel som är enkel att kontrollera, vilket inte kjolarna anses vara.

På krogen fanns flera andra kvinnor med långa kjolar, ingen av dem ombads lämna lokalen, enligt de utsatta kvinnorna.

Stämmer krogägaren

De anmälde det hela till Diskrimineringsombudsmannen som nu har utrett händelsen och stämmer krogen.

DO menar att krogägaren behandlat kvinnorna sämre än andra på grund av att de är romer.

Södertörns tingsrätt tar nu upp fallet där DO yrkar att krogägaren ska betala 15.000 kronor var i diskrimineringsersättning till kvinnorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer