Åklagaren Fredrik Beijar utreder två grova brott med samma offer. Händelserna verkar dock inte ha någon övrig koppling till varandra. Foto: SVT

Rosvallamordet föregicks av grov misshandel – 24-åring häktad

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som sköts till döds vid Rosvalla i Nyköping den 8 juni blev några veckor tidigare attackerad med kniv i området Brandkärr. Den misstänkte gärningspersonen som har suttit frihetsberövad i flera veckor blev i dag omhäktad.

Den 14 maj blev en man i 20-årsåldern allvarligt misshandlad i stadsdelen Brandkärr i Nyköping. Enligt polisen hade mannen allvarliga sårskador på kroppen orsakade av ett vasst föremål. Mannen fördes med ambulans till sjukhuset och överlevde.

I slutet av september kunde en 24-årig man gripas misstänkt för grov misshandel. I dag fredag beslutade tingsrätten att han ska förbli i häktet i åtminstone två veckor till.

Mordet vid rosvalla

– Jag begärde honom häktad för försök till mord men han häktades för grov misshandel, säger åklagaren Fredrik Beijar.

Den misshandlade mannen sköts till döds

Men offret, den 20-årige mannen, kommer inte kunna vittna vid en eventuell rättegång. Han lever inte längre, utan sköts till döds den 8 juni i närheten vid idrottsanläggningen Rosvalla i Nyköping.

Som mest har åtta personer varit frihetsberövade för inblandning i mordet men fem misstänkta har släppts. Just nu sitter tre personer, alla i 20-årsåldern, häktade misstänkta för mord. En av de häktade gärningspersonerna har postadress i Nyköping. De övriga kommer från andra delar av landet.

– Men det kvarstår misstankar för inblandning i mordet på ytterligare två personer som har släppts ur häktet, säger Fredrik Beijar.

Ingen koppling mellan misshandeln och mordet

Enligt åklagaren finns det ingen koppling mellan de tre mordmisstänkta och den misstänkte för grov misshandel. Det finns heller ingen klarlagd motivbild i något av fallen. Dock ska bevisläget mot den misstänkte för grov misshandel vara stark.

– Jag tycker att det ser hyfsat ljust ut. Vi har uppgifter om att han har varit på den här platsen. Sedan får vi se vad folk vill berätta under rättegången. Det är svårt att få folk att prata, säger Fredrik Beijar.

Den misstänkte, som är sedan tidigare dömd för bland annat ringa narkotikabrott, förnekar sin inblandning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet vid rosvalla

Mer i ämnet