Ryanair drar ner på Skavsta

Uppdaterad
Publicerad

Ryanair drar ner 23 avgångar i veckan från Skavsta, framförallt till Tyskland. Och nu varslas personal på flygplatsen om uppsägning.

Neddragningarna innebär en minskning med en halv miljon passagerare – eller hela 25 procent – under 2014. Och det innebär att personal kan bli överflödig.

Redan nu har 6 av 40 Unionenanslutna på trafikkontoret varslats och oron för jobben sprider sig.

Transport organiserar väktare, säkerhetskontrollanter och flyplanslastare.

Blir det risk för uppsägningar?

– Ja, tyvärr får man väl vara realist och det blir det naturligtvis i slutändan. Men än så länge är vi optimistiska. Man vet aldrig med Ryanair, så är det, säger Jonny Fransson, ombudsman Transportarbetareförbundet.

Saknar flygplan

Bakgrunden till att minska avgångarna från Skavsta är enligt Ryanair att man nu gör satsningar i Irland och Italien. Då får man inte flygplan nog till Skavsta. Men bolaget får fler flygplan i slutet av året – kanske då att linjerna återupptas.

– Vi tror att vi kommer att se en ökning igen i framtiden när de har fått nya flygplan, säger Dot Gade Kulovuori, flygplatschef Skavsta.

Tror du att de här indragna linjerna blir permanent borta eller kommer de tillbaka?

– Jag tror att de kommer tillbaka, säger Dot Gade Kulovuori.

Möjligen är neddragningarna också ett förhandlingsspel med de nya amerikanska flygplatsägarna om kostnaden för att använda flygplatsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.