En grupp ryska lokalpolitiker på besök på återbruksgallerian Retuna i Eskilstuna.

Ryska politiker lär sig om återvinning i Eskilstuna

Publicerad

En grupp ryska lokalpolitiker besökte på fredagen återbruksgallerian Retuna i Eskilstuna. Bakgrunden är de växande sopbergen i Moskva som vållat protester.

– Sverige hör till de mest utvecklade länderna när det gäller återvinning och därför är det intressant att komma hit och studera hur ni gör för att inte uppfinna hjulet på nytt , säger Alexandra Jachontova som sitter i en av Moskvas stadsdelsnämnder.

Hon är en av åtta politiker från Moskva och Sankt Petersburg som är i Sverige för att bland annat lära sig om svensk miljöpolitik och återvinning.

”Soptipparna överfulla”

Enligt miljöorganisationen Greenpeace återvinns bara mellan fem och tio procent av allt hushållsavfall i Moskvaregionen. Det mesta hamnar på de växande sopbergen runtomkring huvudstaden.

De senaste månaderna har tusentals människor demonstrerat mot de växande sopbergen i Moskvas närliggande städer. Störst har demonstrationerna varit i staden Volokolamsk där invånarna kräver att traktens stora soptipp stängs.

– Soptipparna blir allt mer överfulla och det här påverkar de närboendes liv och hälsa, säger Alexandra Jachontova.

Giftiga ämnen

I mars i  år uppsökte 57 skolbarn i Volokolamsk sjukvård på grund av att de drabbats av huvudvärk och illamående. I samband med det här uppmätte myndigheterna också dubbelt så höga halter av giftiga ämnen i luften som normalt, enligt uppgifter i ryska medier.

Ryssarna är liberala oppositionspolitiker och har bjudits in av Palmecentret och den liberala stiftelsen Silc som jobbar för demokrati och mänskliga rättigheter. Men Sverigebesöket har inte gått obemärkt förbi i Ryssland. I Kremlvänliga kanaler på nätet talas det om att politikerna låtit sig bjudas in av en organisation som samarbetar med svenska och amerikanska säkerhetstjänster.

– Jag anser att det bara är helt vanlig propaganda. Med den logiken skulle varje ryss som nån gång åker utomlands kunna vara någon sorts landsförrädare. Det är så oerhört dumt, säger Alexandra Jachontova.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer