Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Söderberg (S) om det stora tappet. Foto: SVT

S tappar kraftigt i Katrineholm: ”Såklart inte nöjda”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna har de senaste valen samlat 46 procent av rösterna. Nu backar partiet kraftigt.

– Nu får vi knappt 40 procent och det är vi såklart inte nöjda med, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S).

Han tror att tappet till stor del beror på att Sverigedemokraterna ökat på bred front det här valet, så även i Katrineholm där man gått från 12 till 16 procent.

Även Moderaterna ökar i kommunen, från 13,5 till 16,9 procent.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Moderaterna och Socialdemokraterna har styrt kommunen tillsammans de senaste mandatperioderna och samlar efter det här valet 56,6 procent av rösterna.

– Moderaterna kommer förstås vara en part som vi tar en diskussion med till att börja med, säger Johan Söderberg om framtidens styre i Katrineholm.

Moderaternas kommunalråd Christer Sundqvist höll dörren öppen sent på valnatten.

– Nu får vi se vad förhandlingarna ger. Det finns flera alternativ, som vi ser nu. Men vi har lovat Socialdemokraterna att vi ska prata med dem först för att vi har haft ett långt samarbete, säger han.

Vilka andra alternativ ser du?

– Det går att få till en alliansvariant med stöd av Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna skulle kunna göra en variant med Vänsterpartiet och Centerpartiet, till exempel.

Små förändringar kan ske eftersom sent inkomna förtidsröster samt sent inkomna brevröster ännu inte är räknade.

Mandatfördelningen i Katrineholm .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Mer i ämnet