Helena Leander, riksdagsledamot för Miljöpartiet i Uppsala län. Foto: Riksdagen

Oppositionen vill ha tuffare djurskyddstillsyn

Uppdaterad
Publicerad

Östnytts granskning om att allvarliga brister i djurskyddet vid djurtransporter inte rapporteras till länsstyrelsen får flera riksdagsledamöter att reagera.

Sara Karlsson (S) från Eskilstuna är ledamot i riksdagens Miljö- och jordbruksutskott och ställer med anledning av Östnytts granskning av kycklingtransporterna i dag en skriftlig fråga till landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C).

Karlsson frågar landsbygdsministern vad han tänker vidta för åtgärder för att komma tillrätta med problemet.

SVT granskar kycklingtransporterna

– Detta är oacceptabelt. Ska den svenska djurskyddslagen efterlevas måste tillsynen fungera, brister rapporteras och ansvariga ställas till svars. Vi ser gång på gång att det här inte fungerar, så kan vi inte ha det, säger Sara Karlsson (S) i en kommentar.

Socialdemokraterna föreslår nu att möjligheterna till kontrollavgifter för djurskyddstillsynen återinförs, något som enligt partiet skulle göra det möjligt för länsstyrelserna att öka antalet kontroller.

MP motionerar om djurskydd

Även Miljöpartiets Helena Leander, också ledamot i riksdagens Miljö- och jordbruksutskott, har reagerat på vår granskning och påpekar att partiet i oktober lämnade in en motion till riksdagen om att stärka djurskyddet.

I motionen skriver man:

”För att ge transportörerna ekonomiska incitament att förbättra djurens villkor vid transporter bör även sanktionsavgifter införas för slaktdjurtransporter med höga dödlighetstal, i linje med sanktionsavgiftsutredningens (SOU 2006:58) förslag. Avgiften sätts lämpligen som en procentsats av transportörsfirmans årsomsättning och utdöms av besiktningsveterinär i samband med avlastning av djur vid slakterier.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar kycklingtransporterna

Mer i ämnet