Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag skulle behöva våga det lite mer”, säger Izabelle. Foto: Lars Adolfsson/SVT

Prata med okända gör dig lyckligare – men alla vågar inte

Uppdaterad
Publicerad

Att prata med okända på tåget eller i affären gör dig lyckligare, menar forskare i ett flertal studier. Samtidigt väljer många att vara tysta – fast man skulle vilja prata. 

– Det märks på den andra om den vill prata, säger Eskilstunabon Niklas Sannefjord.

Undersökningen som genomfördes av Kantar Public på uppdrag av Apoteket Hjärtat visade att nära var tredje person skulle vilja prata mer med okända. Majoriteten av de drygt 1 000 som svarade i undersökningen pratar aldrig eller sällan med främmande människor på offentliga platser.

Vikten av samtal har även uppmärksammats av den ideella organisationen Mind, som arbetar mot psykisk ohälsa. Tidigare forskning har visat att man mår bättre av lite småprat med okända.

– Små enkla gester kan göra stor skillnad för en främmande persons välmående, säger Minds genereralsekreterare Karin Schulz.

I videoklippet ovanför berättar några flanörer på Fristadstorget i Eskilstuna om småpratets konst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.