Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skadedjurstekniker Magnus Eriksson visar vilka olika metoder som används för att döda möss. Foto: TT

Så dödas mössen

Publicerad

För att få bukt på musproblemet finns några olika metoder att ta till. Den klassiska musfällan är en av dem.

Under hösten letar sig mössen in i våra hus och när problemet blivit alltför stort behöver man ta hjälp av en sanerare. Den klassiska musfällan fungerar bra, men en effektiv metod är att använda ett sömngift som mössen äter.

Har det hänt att människor skadats av giftet?

– Inte vad jag känner till. De få gånger det har hänt någonting har det rört husdjur, att det är en hund eller katt som har varit på en råtta eller mus som har ätit av gifterna. Vi har väldigt hårda regelverk för hur vi får använda kemikalier så det följer vi hårt. Det är väldigt sällan men det finns alltid en risk, säger skadedjurstekniker Magnus Eriksson.

Känslomässigt

Är det jobbigt, rent emotionellt, att sanera?

– Nej, många gånger ser inte vi ens själva djuren men det händer. Jag tycker inte att man ska hålla på att ta kål på våra djur i naturen utan anledning, men när vi kommer ut så har de blivit ett problem och kan orsaka skada så då har jag inga problem med det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer