Köerna för att få ett förarprov hos Trafikverket i Sörmland just nu långa. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så hanterar Trafikverket de långa förarprovsköerna under pandemin

Publicerad

Under hela december går det inte att boka ett förarprov hos Trafikverket. Enligt myndigheten finns det tidigaste tiden i Sörmland i februari nästa år, men det kan också sträcka sig så långt som till april beroende på hur många prov man har avlagt tidigare. Och kön ökar hela tiden.

Det är främst teoriproven som är boven vad gäller de långa köerna för att få ett förarprov hos Trafikverket i Sörmland, menar Katarina Törnberg. Hon är chef för förarproven på Trafikverket i Eskilstuna.

– Vi har varit tvungna att glesa ut platserna och dra ner till hälften så många deltagare per grupp. Men vi har också fler antal provgrupper. Tittar vi på det totala antalet kunskapsprov så ligger det i nivå med förra årets, säger hon och poängterar att den enda anledningen till varför man ändå kan hålla igång i så god takt just nu är att medarbetarna jobbar extra.

Två separata kösystem

För att motverka att samma personer avlägger sina teoriprov om och om igen har Trafikverket inrättat två separata kösystem – ett så kallat företrädessystem.

För sina två första prov har man företräde, vilket motsvarar cirka 80 procent av alla kunskapsprov som görs just nu. Efter två icke-godkända prov hamnar man i en annan kö.

– De senaste tiderna ligger runt februari om man har företräde. Om du inte har företräde ligger den tidigaste tiden ytterligare två månader bort, säger Katarina Törnberg.

”Kön till körprovet rör på sig”

Även körprovet går efter ett företrädessystem, och oftast bokas både teori- och körprovet samtidigt. Men för att ens få avlägga sitt körprov måste man ha blivit godkänd på sitt teoriprov.

– Det innebär att ett antal körprov ligger ”låsta”. De som sedan inte klarar sina teoriprov avbokar oftast sina körprov, så kön till körprovet rör på sig hela tiden till skillnad från teoriprovet, säger Katarina Törnberg.

Trots det syns även en viss försening bland körproven. Nu har man dragit ned från att en inspektör har nio körprov per dag till sju stycken för att inspektörerna ska få tid till att rengöra bilen mellan varje förarprov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet