Kommunerna i Sörmland har ordnat boende till de anvisade ukrainska flyktingarna på olika sätt. Foto: arkivbild/Janerik Henriksson/TT

Lista: Så har kommunerna i Sörmland ordnat boende för flyktingar från Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

I Strängnäs har kommunen genom ett samarbete med en privat hyresvärd ordnat egna möblerade lägenheter till samtliga ukrainska flyktingar som anvisades till kommunen förra året.

Bland övriga kommuner i Sörmland varierar boendelösningarna, visar SVT:s genomgång.

Eskilstuna kommun har tagit emot 190 anvisade ukrainare och kommunen beslutade tidigt i processen att skaffa fram egna boenden till alla personer.

Socialförvaltningen i Eskilstuna kommun har sen juni och fram till årsskiftet ordnat boende till alla anvisade ukrainare. Det handlar om 67 lägenheter bestående av både kommunala och privata hyresrätter. I väntan på sin lägenhet har de flesta bott på flyktingförläggningen i Flen.

Tidigare boende för hemlösa

Katrineholm har tagit emot totalt 52 anvisade ukrainare och alla fick ett eget boende direkt vid ankomst.

Drygt hälften av familjerna bor i två- och trerumslägenheter hos privata fastighetsägare, resten bor i små ettor i modulboenden.

– Det handlar om två hus med tio lägenheter i varje, ett kommunalt modulboende som tidigare nyttjats av exempelvis hemlösa. Lägenheterna är avsedda för en eller två personer eller exempelvis en mamma med två små barn, säger Andreas Peterzén, stabschef i krisledningsorganisationen i Katrineholms kommun.

Resten av lägenheterna i modulbyggnaderna bebos av kvotflyktingar från andra länder eller står tomma för att kunna nyttjas av socialförvaltningen för att användas av till exempel kvinnor som behöver ett skyddat boende.

Bostadsbrist påverkar

Trosa fick 42 anvisade ukrainare och på grund av att kommunen har stor bostadsbrist har det varit svårt att ordna fram egna lägenheter till alla.

– Trosa kommun har väldigt ont om lägenheter och det har varit svårt att ordna fram lägenheter, säger Cecilia Söderqvist, enhetschef på arbetsmarknad- och integration.

Kommunen har ordnat fram fem lägenheter för 17 personer, resten bor utspridda på två kollektiva boenden. Ett modulboende består av små rum med eget badrum och det andra boendet har större rum men där familjerna får dela även på badrum.

Får egna lägenheter

Gnesta, Oxelösund, Nyköping och Vingåker har precis som Strängnäs kommun tagit fram eget boende till alla anvisade ukrainare.

I Gnesta, Oxelösund och Nyköping har ukrainarna fått flytta in i allmännyttor medan Vingåkers kommun fick ta över några hyreslägenheter från Migrationsverket.

Flen har inte lämnat några uppgifter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oksana Siletckay kom till Strängnäs 24 april förra året. Precis som alla andra fick hon bo på Hotell Mälarblick men i slutet av februari fick hon flytta in i ett eget hem. Hör Oksana berätta varför hon flydde Ukraina och hur hon ser på livet idag. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet