Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nybyggda lägenheter till alla – så ordnade Strängnäs boende till flyktingarna från Ukraina Foto: SVT

Nybyggda lägenheter till nästan alla ukrainare i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 juli blev 56 ukrainska flyktingar anvisade till Strängnäs kommun. Alla hamnade på Hotell Mälarblick men under februari började ukrainarna få ett eget boende.

I somras hörde ett privat hyresbolag av sig till Strängnäs kommun för att erbjuda flera lägenheter till uthyrning, något som kommunen nappade på. Sedan i somras gäller nämligen att varje kommun måste ordna ett boende till de familjer som anvisats till kommunen.

– Två familjer har flyttat till Mariefred och en till Åker där vi har kommunala hyresrätter, resterande 15 familjer flyttar till nybyggda lägenheter i Strängnäs, säger Kawa Bahrami, socialsekreterare i Strängnäs kommun.

Möblerade lägenheter

I de nybyggda husen hyr kommunen 1.5-rummare, tvåor och en trea.

Kommunerna kompenserades av Migrationsverket med 10 000 kronor per ordnat boende som en engångskostnad för att möblera alla lägenheter. Därefter får alla kommuner en dygnsersättning på 300 kronor per vuxen och 150 kronor per barn och dag. Pengar som går till kommunen som står för bland annat hyran och elförbrukningen. Enligt Strängnäs täcker Migrationsverket samtliga kostnader vilket gör att de ordnade bostäder för ukrainare inte kostar kommunen något.

I Strängnäs har 15 familjer fått ett boende och de resterande tre flyttar in i maj när de större lägenheterna står klara.

– Det uppskattas jättemycket av alla, säger Kawa Bahrami.

Följ med in i Oksanas nya lägenhet i videoklippet ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet