Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Alina Treijner, integrationssamordnare på länsstyrelsen i Sörmland, förklara vad som blir problematiskt för kommunerna i länet som ska ta emot 553 ukrainare. Foto: TT/privat

553 ukrainska flyktingar anvisas till Sörmland: ”En jättestor utmaning”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 juli kommer kommuner i Sörmland att få ukrainska flyktingar anvisade till sig. Kommunerna har då 28 dagar på sig att ordna möblerade lägenheter till alla.

Sammanlagt ska 553 ukrainare bli anvisade till Sörmland från 1 juli när den nya lagen, vars syfte är att få en jämnare fördelningar av flyktingar i Sverige, väntas träda i kraft.

– De flesta kommuner har uttryckt att det kommer vara en jättestor utmaning att ordna boende till de här personerna men man säger att man kommer att klara av det, säger Alina Treijner, integrationssamordnare på länsstyrelsen i Sörmland.

Sörmland och kriget i Ukraina

Färre flyktingar till Sverige än beräknat

I april visade Migrationsverkets prognos att Sörmland skulle få ta emot 1 938 flyktingar från Ukraina. Att antalet nu justerats till endast en dryg fjärdedel beror på att flyktingvågen till Sverige inte blev så stor som man tidigare trott.

Migrationsverket räknade med att 76 000 ukrainare skulle fly till Sverige fram till juni, men idag finns drygt 34 000 personer som går under massflyktsdirektivet. 23 500 av dem ska nu anvisas till en kommun.

– Under flyktingkrisen 2015 behövde inte kommunerna ordna boende eftersom Migrationsverket hade all ansvar för asylsökande. Så den nya lagen innebär en helt ny utmaning för kommunerna, säger Alina Treijner.

Vilka utmaningar ställs kommunerna inför? Hör Treijner förklara i klippet ovan.

Så många ukrainare anvisas till din kommun:

Eskilstuna: 192 

Flen: 5 

Gnesta: 26 

Katrineholm: 52 

Nyköping: 131 

Oxelösund: 38 

Strängnäs: 56 

Trosa: 42 

Vingåker: 11

Källa: Länsstyrelsen Södermanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet