Hur har pandemiåret förändrat internetanvändande? Hör vad några personer i Nyköping har att säga. Foto: SVT

Pensionärer mer digitala under pandemin – och fler singlar nätdejtar

Uppdaterad
Publicerad

Internet har spelat en viktig roll under pandemin – och många svenskar har förändrat sitt användande under det gångna året. Pensionärerna har blivit mer digitala och arbetsplatser och skolor har ställt om till distansarbete.

Varje år gör organisationen Internetstiftelsen en undersökning för att ta reda på svenskarnas internetanvändande.

Resultatet från pandemiåret 2020 visar bland annat att pensionärerna nu tar mer plats i det digitala: de har börjat använda sociala medier, börjat e-handla och även börjat använda digitala vårdtjänster. Resultatet visar också att pensionärer vill fortsätta ägna sig åt digitala aktiviteter även efter pandemin.

Coronaviruset i Sörmland

Distansarbete

Att arbeta hemifrån har mer än tiofaldigats under pandemin och en stor majoritet av svenskarna uppger att det går bra, och nio av tio skulle vilja fortsätta med det efter pandemin.

Däremot visar undersökningen att studenter inte har haft samma upplevelse av studier på distans. Var tredje studerande upplever att distansundervisningen har medfört en större arbetsbörda. Många gymnasieelever tycker att undervisningen har blivit lidande.

Övervakning och dejting

Undersökningen visade också att fler har känt sig övervakade och oroliga över att få sin personliga integritet kränkt på internet. Män är mer oroliga än kvinnor.

Nära en fjärdedel av alla singlar har nätdejtat under pandemin. De som nätdejtat allra mest är studenterna.

* Undersökningen är gjord vid två tillfällen med 2 670 personer vid det första mättillfället och 2 844 personer vid det andra. Urvalet är slumpmässigt från befolkningsregistret från 16 år och upp.

Internetanvändandet 2020

En procent av dagens internetanvändare använde inte internet innan pandemin

Var tredje internetanvändare har börjat använda internet mer under pandemin

De mest frekventa användarna av internet är gymnasieelever, men de flesta nya är över 76 år

Källa: Rapporten ”Svenskarna och internet 2020”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet