Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trädgårdsmästaren Sofia Löwenhamn delar med sig av fyra praktiska tomattips. Foto: Otilia Bogen/SVT

Så lyckas du med att odla tomater – trädgårdsmästaren tipsar

Publicerad

Sofia Löwenhamn jobbar som trädgårdsmästare, men även hemma blir det en hel del odling. Bland annat odlar familjen en stor del av sin årsförbrukning av tomater själva. Nu delar hon med sig av några av sina bästa tips för hur du lyckas med tomaterna.

För den oinsatta kan odling framstå som en djungel – både bildligt och bokstavligt. Men det behöver inte vara så komplicerat med tomater, enligt trädgårdsmästaren Sofia Löwenhamn.

– De kan till och med direktsås. Men vill man vara säker på att hinna få skörd är det bra att börja inomhus, särskilt med de större sorterna som bifftomater som tar lite längre tid, säger hon.

April är en bra tid att så tomater, tycker Sofia Löwenhamn. Den som sår tidigare bör helst ha växtbelysning.

– Annars får man långa och rangliga plantor, säger hon.

Plantera ner dem djupt

Skulle man ändå få plantor som sticker iväg på höjden under inomhusvistelsen behöver det inte vara kört. När man planterar om dem kan man sätta dem djupt i den nya krukan, så att stammen hamnar under jord. Då utvecklar den nya rötter, medan den övre delen blir stabilare.

Själv sår hon i vanlig plantjord som toppats med ett tunt lager såjord. Men tomater är egentligen inte så kinkiga.

– Det har hänt att jag har slängt iväg en halväten tomat i trädgården och så har det börjat växa tomatplantor, säger Sofia Löwenhamn.

I klippet ovan får du höra några tips som kan förbättra chanserna till en riklig tomatskörd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.