Foto: Jessica Gow/TT

Högst andel skolkare i Flen som mister studiebidraget

Uppdaterad
Publicerad

Flen är den kommun i Sörmland där högst andel elever fick sitt studiebidrag indraget på grund av skolk under förra året.

– Vi kan konstatera att det är fler som fått indraget studiebidrag i år, säger Andreas Dahlkvist, analytiker hos CSN.

I Sörmland var det totalt 925 elever som fick sitt studiebidrag indraget. Det motsvarar 9 procent av alla elever, det är en ökning jämfört med förra läsåret och över rikssnittet som ligger på 8,7 procent. Totalt var det 29 600 elever på gymnasiet som fick indraget studiebidrag.

Högre andel på friskolor

– Det är stora variationer i hela landet, men vi ser bland annat att på friskolorna har vi sett en högre andel med ogiltig frånvaro. Det går ihop med att antalet elever också har ökat på friskolorna vilket är en skillnad jämfört med förra året, säger Andreas Dahlkvist.

Högst andel i länet hade Flen där 85 av 261 gymnasieelever fick studiestödet indraget på grund av skolk.

– Det är fler pojkar än flickor som skolkar och det har varit så under en längre tid, säger han.

Kan hamna hos Kronofogden

Myndigheten har också konstaterat att studerande med lärlingsersättning får mer sällan sitt studiebidrag indraget på grund av skolk. Andreas Dahlkvist menar att ett annat problem är att unga elever dras med studieskulder som de sedan inte kan betala tillbaka.

– Vi försöker ligga på eleverna och där har vi märkt en skillnad. När vi väl ringt till elever som riskerar att hamna hos Kronofogden så ser vi att det har gett effekt, man börjar betala tillbaka sina skulder, säger han.

Antalet elever som fått indraget studiebidrag på grund av skolk

Eskilstuna: 380 elever av 4596

Flen: 85 elever av 261

Gnesta: 0

Katrineholm: 138 elever av 1437

Nyköping: 267 elever av 2848

Strängnäs: 55 elever av 984

Trosa: 0

Vingåker: 0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.