Foto: TT

Så gör din kommun under de lokala restriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Idag införde Folkhälsomyndigheten lokala allmänna råd för Sörmland. För att få invånarna att enklare följa de lokala restriktionerna har kommunerna ställt in evenemang och stängt flera verksamheter.

Strängnäs kommun

Thomasbadet, Åkersbadet och Thomasbadets gym stänger för allmänheten. Dock håller simhallarna öppet för skolundervisning och simträning för barn födda 2005 eller senare.

Detsamma gäller idrottshallarna samt ishallarna i Strängnäs, Mariefred och Åkers Styckebruk.

Alla bibliotek och kulturhuset Multeum stänger och all verksamhet på scener, kommunala mötesplatser och i utställningshallar ställs in eller görs om till digitala evenemang.

Kulturskolans planerade föreställningar och konserter ställs in.

Restriktionerna gäller 5–26 november, det meddelar kommunen på sin hemsida.

Vingåkers kommun

Bibliotek med filial i Högsjö, badhus och Säfstaholms slott stängt tills vidare.

Även uthyrning av kommunens lokaler upphör och kommunens hallar stänger för alla verksamheter.

Träningsverksamhet för barn födda 2005 eller senare samt elitverksamheten är undantagna.

De nya reglerna gäller från och med fredag den 6 november och fler lokala anpassningar kan komma att införas. Det skriver Vingåkers kommun på sin hemsida.

Oxelösunds kommun

Alla arrangemang anordnade av Oxelösunds kommun ställs in.

Fritidsgårdens öppna verksamhet stänger men riktad gruppverksamhet med ett begränsat antal deltagare med föranmälan kommer att genomföras.

Även Öppna förskolan håller stängt.

Restriktionerna gäller 5–26 november, meddelar kommunen på sin hemsida.

Katrineholms kommun

Alla lokaler som går att hyra via lokalbokningen stängs för allmänheten. Det gäller till exempel sportcentrum, ishall och simhall.

Kulturhuset Ängeln med konsthall och bibliotek stängs och all programverksamhet ställs in eller flyttas fram.

Dock påverkas inte skolundervisningen eller föreningsverksamheten för barn födda 2005 eller senare. Perrongen, Lyckliga gatorna och skolbiblioteken fortsätter också sin verksamhet, dock med högst 50 deltagare.

De nya restriktionerna gäller från och med 6 november, skriver kommunen på sin hemsida.

Eskilstuna kommun

Stadsbiblioteket i Eskilstuna och biblioteket i Torshälla hålls stängda under fredagen och helgen, 6–8 november.

Munktellarenan och Munktellbadet är stängda för allmänheten. Det är även ishallarna. Dock är utomhusåkningen om vädret tillåter öppen.

Stadsmuseum stängs från och med lördag den 7 november. Samtidigt fortsätter Eskilstuna konstmuseum och Ebelingmuseet i Torshälla att hålla öppet.

Mötesplatser och fritidsgårdar för unga håller också öppet, men med begränsningar.

Mötesplatserna för seniorer och för personer med funktionsnedsättning håller dock stängt. Det meddelar kommunen i ett pressmeddelande. Det skriver kommunen på sin hemsida.

Flens kommun

Kommunen avråder från alla icke nödvändiga besök på sina särskilda boenden för äldre och personer med demens samt korttidsboendet Heden.

Folkbiblioteken stänger för allmänheten. Likaså Konstgalleriet i Hälleforsnäs.

Fritidsgårdarna stänger sina verksamheter under kvällstid.

Kulturskolan kommer att hållas öppen, men med begränsningen att undervisningen genomförs för barn som är födda 2005 eller senare.

Kommunen håller även på att se över vad som ska gälla för idrottshallar och andra verksamheter. Det meddelas på kommunens hemsida.

Nyköpings kommun

Nyköpings Arenor har ställt in alla planerade evenemang under perioden 5–26 november.

Stadsbiblioteket håller stängt. Även kommunservice Brandkärr håller stängt för alla besök, men information och vägledning erbjuds genom telefon.

Det skriver kommunen på sin hemsida.

Trosa kommun

Folkbiblioteken i Trosa och Vagnhärad är stängda för besök. Det gäller även meröppet.

Fritidsgårdarna har fortsatt öppet men ändrar tiderna på fredagar och lördagar.

Uthyrning av kommunala lokaler upphör för slutna sällskap som vill anordna exempelvis fester, möten och senioraktiviteter samt för alla idrottsaktiviteter förutom om det gäller barn födda 2005 eller senare. Även redan bokade lokaler avbokas.

Kommunen uppmanar alla som är födda 2004 eller tidigare att avstå från besök i simhallen Safiren.

Åtgärderna gäller 4–30 november och kan förlängas eller upphöra tidigare om så beslutas, skriver kommunen på sin hemsida.

Gnesta kommun

Kommunen ser nu över hur de olika verksamheterna ska fortsätta jobba och informerar när beslutet är taget. Det skriver kommunen på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet