Samarbete ska hejda IS-rekrytering

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstunainitiativet – så kallas det färska samarbetet mellan Årbymoskén och Eskilstuna kommun. Tillsammans ska man arbeta med att förhindra att personer rekryteras till IS och öka toleransen för muslimer.

– Det känns som om det här kan bli något av ett pilotprojekt i Sverige, säger Imamen Abd al Haqq Kielan efter mötet med Eskilstuna kommun på onsdagseftermiddagen.

Imamen Abd al Haqq Kielan har blivit en tongivande muslimsk röst i kampen mot IS i Sverige. Han har kritiserat svenska myndigheter och kommuner för att agera för långsamt i arbetet mot religiös extremism och tycker att muslimska ledare måste ta ett större ansvar i arbetet mot terroristrekrytering i Islams namn. Efter onsdagens möte med Eskilstuna kommun var han hoppfull:

Våldsbejakande extremism

– Det här håller på att utveckla sig till ett väldigt fint samarbete mellan oss muslimer i Eskilstuna och Eskilstuna kommun, säger Abd al Haqq Kielan.

– Jag tror att vi skulle kunna samarbeta på ett bredare sätt. Bygga en större plattform så att kommunen skulle kunna ha ett bra samarbete med fler moskéer än Årbymoskén i arbetet mot våldsbejakande extremism. Jag är väldigt nöjd med det här mötet, säger Tryggve Lund, utvecklingsdirektör i Eskilstuna kommun.

Muslimska organisationer ska samarbeta med skolan

Årbymoskén i Eskilstuna har arbetat med olika projekt mot våldsbejakande extremism i över tio år, säger Abd al Haqq Kielan. Församlingen tog i våras fram ett nytt förslag på en lokal satsning för att fånga upp ungdomar som kan vara i riskzonen för att bli krigare för Islamiska Staten.

Projektet som sammanfattas TUD – (Tolerans -Upplysning -Dialog) är ett integrationsprojekt för att förbättra muslimers situation i Sverige och betonar vikten av att muslimska ledare fördömer extremism och upplyser om vad Islam säger om terrorism.

En hörnsten i projektet är att Årbymoskén ska ha ett tätt samarbete med Eskilstuna kommun och platser där ungdomar rör sig. Personal i Eskilstunas skolor, fritidsgårdar och idrottsklubbar ska enligt projektet vägledas i hur man kan närma sig frågor om tolerans, extremism och fanatism.

Det behövs en gemensam satsning från både muslimska organisationer och de arenor där ungdomar vistas dagligen som skolor och fritidsgårdar” , skriver man i projektbeskrivningen.

”Måste öka vår kompetens”

Nu väntar fler möten mellan Eskilstuna kommun och Årbymoskén. Bland annat för att gå igenom projektets olika delar mer i detalj, diskutera budget och hur samarbetet mellan kommunen, moskén och andra organisationer ska kunna se ut. Gemensamt kom man i dag överens om att kalla detta samarbete, eller initiativ, för Eskilstunainitiativet.

Den 9 september har Eskilstuna kommun en temadag då bland annat den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, medverkar. Planen är att arbetet med Eskilstunainitiativet då ska ha kommit igång mera.

Tryggve Lundh säger att ett närmare samarbete med moskén behövs och kunskapen om Islam måste bli bättre inom kommunens olika förvaltningar:

– Vi måste öka vår kompetens i de här frågorna, inte bara om våldsbejakande extremism utan snarare om världsreligionen Islam. Lära oss mer om att det finns skillnader mellan olika riktningar och att vi behöver arbeta på olika sätt med olika moskéer och troende. Jag tycker att vårt samtal i dag har kretsat mycket kring det, säger Tryggve Lundh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsbejakande extremism

Mer i ämnet