Flera halvautomatiska vapen och en stor mängd knark hittades i garaget som tillhörde 32-åringens syster. Foto: Polisen

Eskilstunabo förvarade knark i systerns garage

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av hemlig kameraövervakning kunde åklagaren bevisa att den 32-årige mannen förvarat vapen och knark i ett garage. Nu har han dömts till sju års fängelse.

Under våren 2018 har polisen haft flera kameror uppsatta i och utanför garaget, som tillhör mannens syster. Filmer från kamerorna visar hur mannen flera gånger bär paket till och från garaget.

Hittade knark och pistoler

Den 13 mars gjorde polisen ett tillslag och hittade både stora mängder knark och sex halvautomatiska pistoler med tillhörande skarp ammunition och extra magasin i bagageutrymmet i bilen som stod parkerad där.

Eskilstuna

I en annan bil som mannen använt hittades också ett lönnfack i ett av ryggstöden som misstänks ha använts till att förvara narkotika och vapen. När polisen gjorde husrannsakan i bostäder som 32-åringen vistats i hittades mer än 100 000 kronor i kontanter i olika valutor.

Skulle betala av skuld

I förhör har 32-åringen berättat att han var skyldig en man 35 000 kronor, men att han inte kunde betala tillbaka pengarna. I januari 2018 hade han fått erbjudande om att i stället förvara vapen och knark i två månader. Han tog också emot kontanterna som han skulle förvara åt en annan man. En del av pengarna är dock hans egna, hävdar 32-åringen. Dem har han tjänat genom att jobba svart.

Tingsrätten bedömer brotten som grova

Men en av poliserna som övervakat 32-åringen har vittnat om att hen aldrig har sett honom arbeta, och att det därför är osannolikt att mannen har tjänat pengar på det sättet.

Eskilstuna tingsrätt trodde inte heller på att mannen enbart haft till uppgift att förvara. Den stora mängden narkotika och vapen och att han använt en bil med ett specialbyggt lönnfack, pekar på att han inte enbart tänkt förvara föremålen en kort tid.

Sju års fängelse för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott, det väntar nu den 32-åriga Eskilstunabon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskilstuna

Mer i ämnet