Foto: SVT

Sjuksköterskor på Kullbergska i uppror

Uppdaterad
Publicerad

Utmattning, högt tryck på patienter och ingen tid för återhämtning. Sjuksköterskorna på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm har fått nog.

Det är i Katrineholms-Kuriren som fem sjuksköterskor berättar om arbetssituationen på Kullbergska sjukhuset. De tar bland annat upp de konstanta överbeläggningarna och hur en sköterska får ansvara för många patienter på egen hand.

– Vi behöver återhämta oss, men det går inte med konstanta överbeläggningar, säger sköterskan Carina Knutsson till tidningen.

Förkortad arbetstid

Nu vill de se en förkortad arbetstid till 80 procent med full lön.

– Vi har ingen tid för återhämtning vilket leder till empatibrist och det är det värsta som kan hända vårdpersonal. Så här illa har jag inte känt under mina 14 år på Kullbergska, jag vill ju jobba här, säger Carina Knutsson.

Chefen svarar

Maria Söderkvist är divisionschef på landstinget och menar att problemet ligger i att det är svårt att rekrytera sjuksköterskor samtidigt som man inte vill dra ner på vårdplatser.

– Vi pratar nu istället om vad sköterskorna behöver för att kunna ta hand om fler patienter, säger hon till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdupproret

Mer i ämnet