Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vore helt orimligt” – hör sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johanssons (KD) om regeringens nya stöd till vården kan täcka den summa som Region Sörmland behöver spara. Foto: Erika Landt/SVT

Sjukvårdsministern: Det ska regionerna spara på

Publicerad

Prioritera vårdpersonalen. Det är sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johanssons (KD) uppmaning när regionerna ska spara. På onsdagen besökte hon Nyköpings lasarett.

I dagsläget råder det en ekonomisk kris i Region Sörmland och det är bland annat sjukvården som står inför ett stort sparkrav.

Under onsdagen besökte sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson Nyköpings lasarett och där möttes hon av frågor om läget i Sörmland.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

När det gäller vad regionerna runt om i landet ska spara på berättar Acko Ankarberg Johansson att det för henne är viktigt att man först kollar på dem som jobbar långt från vården och prioriterar vårdpersonalen.

– Är det verkligen nödvändigt med alla nya funktioner, alla nya uppdrag, som ofta politiken har gett? Där tycker jag vi ska påbörja arbetet, säger Ankarberg Johansson.

Vårdpersonal vill ha svar från politiken

Sedan Region Sörmland flaggade för stora nedskärningar har vårdpersonal efterlyst raka besked från politiken om vilken vård som ska erbjudas. Med mindre resurser ser inte personalen att vården kommer räcka till.

Men enligt Acko Ankarberg Johansson är det inget som regeringen kan svara på.

– Vilket vägval man gör bestämmer varje region därför man är direktvald av folket, man har beskattningsrätt och på det viset kan regeringen inte styra vad den enskilda regionen gör, säger hon.

Nytt stöd ska presenteras

Enligt Acko Ankarberg Johansson ska regeringen komma med ett nytt ekonomiskt stöd till sjukvården runt om i landet.

– Vi kommer att återkomma med besked så snart som möjligt om hur det ser ut, men det är förstås pengar man behöver för att klara den akuta situationen.

Exakt när beskedet kommer är oklart.

I videon: Hör om regeringens stöd kan tänkas täcka den summa som Region Sörmland behöver spara.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läkarförbundet i Sörmland efterlyste i höstas raka besked om vilken vård som ska tas bort när pengarna inte räcker till. Hör Malin Bohlin berätta vilken vård som skulle kunna sollas bort. Foto: Frida Gunnvald/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Mer i ämnet