Sjukvårdspersonal bildar enfrågeparti

Publicerad

Om knappt ett år är det val, och nu får sörmlänningarna ett nytt parti att rösta på.

Bakom ”Vård för pengarna” står sjukvårdspersonal som vill stoppa fallskärmsavtal och höga politikerarvoden, för att istället satsa på vårdplatser.

-  Vi har i ganska många år tyckt att landstingspolitikerna har lekstuga med våra skattepengar. De satsar miljoner till egna saker, men det finns inte resurser till sköterskor på golvet, vilket leder till att man måste dra ner på vårdplatserna, säger Jonas Lindeberg, överläkare på medicinkliniken på Nyköpings lasarett.

Han är ordförande i det nya partiet, som bildades i helgen av läkare, sjuksköterskor och undersköterskor.

– Vi kommer att prioritera vård på golvet. Vi kommer inte ha några politiska sekreterare, inga onödiga nämnder, inga fallskärmar och vi kommer inte att köpa in några kristallkronor, säger Jonas Lindeberg.

Det har bildats sjukvårdspartier tidigare och de har inte lyckats så bra. Vad är det som säger att ni kommer att lyckas?

– Vi har en tydlig enfrågeagenda, där vi vill reducera den centrala administrationen och politikeradministratrationen och lägga pengarna på vårdgolvet, i första hand på vårdplatser.

Står ni till höger eller vänster?

-Vi är opolitiska. Vi är ett enfrågeparti som vill minska administrationen och byråkratin i landstinget och föra ut resurserna där de gör nytta på vårdgolvet, säger Jonas Lindeberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer