Storleken på barngrupper missvisande: ”Det här är trolleri med siffror”

Publicerad

Förra året minskade barngruppernas storlek i Eskilstuna dramatiskt, enligt de inrapporterade uppgifterna till Skolverket. Men SVT Nyheter Sörmland kan idag berätta att verkligheten på flera förskolor skiljer sig från statistiken.

Skolverkets siffror visar att 54 nya förskoleavdelningar i kommunal regi öppnade i Eskilstuna förra året. Men i själva verket öppnade bara två nya förskolor med totalt sju avdelningar och tre hemvister.

Statsbidragen styr

Förklaringen är att kommunen numera redovisar barngrupper utifrån hur man sökt statsbidrag. Mindre barngrupper ger statsbidrag, och för att få ta del av bidragen skapar många förskolor grupper inom avdelningarna. På så vis blir barngrupperna mindre och statsbidragen högre.

SVT granskar barngrupper i förskolan

Men SVT Nyheter Sörmland kan idag berätta att barngrupperna ofta är större än vad som redovisas, och därmed kan statsbidrag ha betalats ut felaktigt.

Fungerar inte i verkligheten

Vi har pratat med personal på tre av Eskilstunas större förskolor, som berättar att den här uppdelningen inte fungerar i verkligheten.

– Det hade varit en dröm om vi hade kunnat ha de mindre grupperna varje tisdag, onsdag och torsdag. Men det händer tyvärr inte, och det är delvis på grund av brist på personal och kompetenta vikarier. Jag bedömer att barnen inte alls vistas i de mindre grupperna större delen av sin tid på förskolan, säger en anställd.

Skolverket fastslår att en barngrupp är den grupp där barnet tillbringar större delen av sin dag. Gruppens sammansättning ska vara densamma över tid. Skolverket påpekar också att det ”inte är tillåtet att använda bidraget för att skapa mindre grupper under en begränsad del av dagen”.

Rädda att behöva betala tillbaka

Men enligt personal på tre större förskolor i Eskilstuna som SVT pratat med är det precis så det fungerar.

– Det handlar om cirka en och en halv timme på förmiddagen och lika lång tid på eftermiddagen. Och det är ju inte större delen av dagen. Den minsta avdelning vi har här är cirka 30 barn.

Flera av de anställda på olika förskolor som vi pratar med vill vara anonyma. De är rädda att deras förskola ska tvingas betala tillbaka de extra pengar som statsbidraget medfört om det framkommer att den angivna storleken på barngruppen inte stämmer med verkligheten.

Trolleri med siffror

En förskollärare menar att det här förklarar varför politiker och förskolepersonal ser två helt olika världar.

– Det här sättet att räkna är att trolla med siffrorna. Det är galet att utgå från dessa siffror. Vill man ha en god kvalitet i förskolan borde man ta reda på hur det verkligen förhåller sig.

STATSBIDRAG FÖR MINDRE BARNGRUPPER

Sveriges kommuner kan inför varje läsår söka statsbidrag för att minska barngrupperna i förskolan.

För läsåret 2017/2018 har Eskilstuna fått drygt 28,6 miljoner kronor.

Läsåret dessförinnan fick kommunen drygt 19,5 miljoner varav Skolverket senare krävde tillbaka nästan 290 000.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar barngrupper i förskolan

Mer i ämnet