Foto: SVT

Skolinspektionen ska granska skolan

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen ska granska Gripsholmsskolans beslut att låta samtliga elever som gått ut femman gå om samma årskurs.

Östnytt berättade igår att samtliga 22 elever i femman på Gripsholmsskolan i Strängnäs får gå om, sedan skolan missat att söka tillstånd för årskurs sex i tid.  På grund av den sena ansökan kan eleverna inte börja sexan till hösten. De skulle då få byta skola, men föräldrarna ville inte rycka upp barnen från Gripsholmsskolan. Därför får nu barnen gå om femman, har rektor beslutat.

– Vi föräldrar är eniga i den här frågan. Det är inte bra för våra barn att byta skola, och inte heller för den skola de i så fall skulle hamna i, säger Erika Lindkvist till Östnytt, förälder till en av eleverna.

Rektorn Nina Lidfors skriver på sin blogg att det i lagstiftningen finns andra skäl än kunskapsbrister som motiv för att barn ska få gå om en klass.

En rektor kan bland annat besluta att en elev ska gå om ”om detta med hänsyn till elevens utveckling och personliga förhållanden i övrigt är lämpligast för eleven” skriver hon.

Nina Lidfors tycker att den regeln stämmer väl överens med den situation som barnen befinner sig i. Till TT säger rektorn att hon nu ska utreda hur elevernas fortsatta skolgång ska se ut.

Gripsholmsskolan har tillstånd att bedriva undervisning i årskurs sex från årsskiftet. Men om eleverna ska gå i femman under fyra månader på hösten och resten av läsåret i sexan, eller om de får gå om ett helt läsår, det vet hon ännu inte.

-Nu är nu, och jag ska utreda detta vidare. Det enda vi vet är att vi har tillstånd från januari. Jag kan inte uttala mig om hur det blir ännu.

Skolinspektionen kommer att granska beslutet som rektorn tagit.

-Rektorn ska fatta beslutet utifrån lämpligheten för eleven, det handlar om individuella bedömningar för varje elev. Här har beslutet fattats för en hel klass, det gör detta speciellt. Vi behöver se hur skolan har hanterat situationen, säger Andreas Spång, enhetschef på Skolinspektionen.

Om det visar sig att skolan har gjort fel så kan Skolinspektionen förelägga skolan att rätta till bristerna. Vad det skulle kunna innebära om det visar sig att beslutet i detta fall är felaktigt kan Andreas Spång inte säga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.