Skadades allvarligt av blodförlust och avled.

Slang lossnade under sjuktransport – man avled

Uppdaterad
Publicerad

En multisjuk äldre man avled sedan en slang kopplad till ett blodkärl i halsen lossnade under en sjuktransport.

Patienten hade bland annat njurproblem och i januari i år fick han vård med dialys på en avdelning på Mälarsjukhuet. För att få dialys och därmed rena sitt blod hade en slang kopplats till ett blodkärl på halsen.

Slang lossnade från blodåder

Mannen kom från södra länsdelen. När hans tillstånd blev bättre beslutades därför att han skulle få sjuktransport till Nyköpings lasarett för fortsatt vård.

Men när han kom fram till vårdavdelningen i Nyköping hade något gått snett. Slangen hade lossnat och en stor mängd blod hade runnit från halsen.

Avled efter blodförlust

Blödningen var så omfattande att det visade sig att patienten hade fått akut syrebrist. Han fick genast behandling men hade skadats allvarligt av blodförlusten och avled dagen därpå.

Enligt landstingets chefsläkare, som Lex Maria-anmält händelsen, vet man ännu inte vad det var som gjorde att slangen lossnade. Efter händelsen har avdelningen sett över sina rutiner vid sjuktransporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.