Jens Lindgren har vunnit SM ett tiotal gånger. Foto: Privat

Nu hålls SM i marsvin i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Över 300 marsvin deltar i helgens mästerskap i Vilstahallen i Eskilstuna. Utställningskommissarie Jens Lindgren har vunnit titeln svensk mästare drygt hälften av gångerna som tävlingen anordnats.

Det är det 21:a svenska mästerskapet som arrangeras. Utställningen går ut på att marsvinen tävlar efter Svenska marsvinsföreningens rasstandard. Det finns också en klass där alla deltagare är välkomna, som bygger på djurens hälsa och temperament.

En nyhet i år är att en EE-utställning arrangeras för första gången, som kan förklaras som en slags europeisk union för smådjur där utställarna tävlar utifrån den här unionens standard.

Var domare i Australien

Brittiska domare dömer flera av klasserna. Utställningskommissarien Jens Lindgren var själv domare under en tävling i Australien förra sommaren.

– Har man marsvin som sällskapsdjur är tävlingsmomentet i sig roligt, så är det med alla hobbys. Men om man tittar på rasdjursutställare är det avelfärdigheter som bedöms och då kan man få en återkoppling på den avel man gjort, säger han.

”Levt med intresset oavbrutet”

Han har haft marsvin i 35 år. I dag har han över 100 stycken.

– Jag ville ha ett eget djur när jag var barn. Vi hade både höns och katt, men jag ville ha något som var bara mitt. Då blev ett marsvin som en kompromiss mellan katt och kanin. Sedan har jag levt med intresset oavbrutet, genom alla tonår, olika familjekonstellationer och bostadslösningar.

Fascinerande fortplantningsförmåga

Jens Lindgren fascineras av husdjurens fortplantningsförmåga och berättar att de är dräktiga i drygt 70 dygn, en vecka längre än hundar. Ungarna kan sedan socialisera med flocken med en gång.

– Det är rätt anmärkningsvärt för ett sådant litet djur. De är väldigt sociala, har många olika läten och kan bli otroligt tama.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.