Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du ett par småbarnsföräldrar i Strängnäs om hur de tänker kring mat, motion och övervikt. Foto: SVT

Allt fler överviktiga småbarn – Strängnäspappan: Motion och kost måste vara del av uppfostran

Uppdaterad
Publicerad

För lite rörelse och för onyttig mat pekas ut som orsaker till ökad övervikt och fetma bland små barn i Sverige. Vi har pratat med ett par småbarnsföräldrar i Strängnäs om hur de tänker kring mat, motion och övervikt.

– Man borde ha mer idrott och gymnastik och se till att det finns föreningar och lokaler som lockar barn och ungdomar. Alla är olika och uppskattar olika saker, säger Oskar Nyström.

Förekomsten av övervikt och fetma hos svenska tre- och fyraåringar ökade under covid 19-pandemin. Det visar en ny studie som bygger på data om 25 000 barn från Sörmland, Dalarna och Jönköpings län.

Ändrade beteenden

Enligt Anton Holmgren, läkare och en av medförfattarna till studien, beror detta sannolikt på att små barn rör sig mindre och äter onyttigare.

– Vissa barn kan ju äta jätteonyttigt och röra sig ganska lite utan att få det här problemet, så livet är orättvist. Men för barn som är känsliga så är det ju så att rörelse och vad man äter är det som avgör om man får övervikt eller till och med obesitas (fetma). 

I videon hör du ett par småbarnsföräldrar i Strängnäs berätta hur de tänker kring mat, motion och övervikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.