Foto: SVT

Smittsam bisjukdom upptäckt i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

Två utbrott av den smittsamma bisjukdomen Amerikansk yngelröta har upptäckts i Sörmland. Sjukdomen är så pass allvarlig att alla de smittade bisamhällena måste brännas.

Amerikansk yngelröta, som också kallas för nymfpest, drabbar och dödar binas larver. Enligt Jordbruksverket har förekomsten av sjukdomen minskat drastiskt under senare hälften av 1900-talet, men på senare år har det av oklar anledning skett en ökning igen.

Torsten Johansson är biodlare och bitillsynsman i Strängnäsområdet. Det är hans jobb att kontrollera och besiktiga kupor som misstänks bära på smittan. Men han är också en av de drabbade.

– Till och med bitillsynsmannen kan få sina samhällen smittade. Då måste ramar och allt som bina suttit på brännas, säger han.

Kan komma tillbaka efter 80 år

Anledningen till varför exempelvis ramarna i bikuporna måste brännas har att göra med hur resistant bakterierna som orsakar smittan är. De kan hålla sig vid liv i honung och vax i flera år, för att sedan göra en återkomst. Enligt Jordbruksverket finns det exempel på fall där bakterierna överlevt i 80 år.

Beror på vädret

Torsten Johansson säger att de senaste utbrotten av yngelröta kan ha med vädret att göra. Det kalla vädret har gjort att bina inte kunnat samla lika mycket nektar som de brukar göra, och då är risken större att de blir smittade.

– Det är precis som för människan. Om vi svälter och fryser är vi mer mottagliga för sjukdomar. Och i ett svagt bisamhälle kan smittan ta överhanden, säger Torsten Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer