Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland berätta om nya omikronvarianten. Foto: SVT

Smittskyddsläkarens önskan efter nya variantens intåg: Avsluta 50-årsfesten med vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av en ny omikronvariant sker nu i hela landet. Den befaras vara mer smittsam och ha lättare att kringgå immunförsvaret än tidigare varianter.

– Vi följer det noga och det finns i Sörmland sedan vecka 40 och sannolikt tidigare ändå, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland.

Den nya omikronvarianten är ett lättspritt virus som vi har i näsa och svalg. Men enligt Signar Mäkitalo, så finns det hittills inga tecken på att den nya virussorten ska ge svårare sjukdom.

Kan blir fler som behöver läkarvård

Idag finns det en person på intensivvård i Sörmland till följd av covid-19. Men om den nya varianten får en snabb spridning kan fler behöva vård, menar Signar Mäkitalo.

Coronaviruset i Sörmland

Med tanke kring osäkerheten med den nya omikronvarianten har Folkhälsomyndigheten beslutat att personer över 18 år kan ta en extra dos vaccin i höst.

– Om man är 50 år så ökar risken redan då att bli svårare sjuk. Så även om man inte tillhör någon annan riskgrupp än att ha fyllt 50 så kan man avsluta den festen med en vaccination, det är inte förbjudet, säger Signar Mäkitalo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet