Hur ska allergiker tänka i pandemitider och hur avgör man skillnaden på symtomen? Hör smittskyddsläkaren svara på frågorna i klippet ovan. Foto: SVT/Erik Nylander/TT

Smittskyddsläkaren reder ut: Så ska pollenallergiker agera under pandemin

Publicerad

I och med pandemin kan årets pollensäsong bli extra besvärlig. Rinnande näsor och andra allergisymtom kan lätt misstas för förkylning och i värsta fall covid-19. Hur ska man göra skillnad på symtomen och hur ska allergiker agera om de är osäkra? Vi lät smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo reda ut frågorna.

Rekommendationerna för att minska smittspridningen av covid-19 har varit tydliga – alla som har förkylningssymtom ska stanna hemma. Enligt riktlinjer från Region Sörmland ska även alla i ett hushåll stanna hemma om någon har symtom som skulle kunna tyda på covid-19. 

Och för pollenallergiker blir den kommande tiden snårig. För många symtom för allergi liknar nämligen förkylningssymtom. 

Hur avgör man skillnaden och kommer alla med allergisymtom kunna testa sig för covid-19? Hör smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo svara på frågorna i klippet ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet