I klippet ovan berättar smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo hur han tror att vaccinationerna i Sörmland kommer att gå till. Foto: SVT/TT

Smittskyddsläkaren välkomnar Astra-beskedet

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinationerna med Astra Zeneca återupptas för personer över 65  i Sörmland. Redan till helgen kommer Region Sörmland att dra igång med vaccineringen.

– Folkhälsomyndigheten har djupdykt och kommit fram till att det är personer som är yngre än 65 år som kan drabbas av de ovanliga komplikationerna, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Vaccinet har nu granskats av Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten och de har gett grönt ljus för att vaccinera personer som är äldre än 65 år. Enligt regionen så ger vaccinet ett bra skydd mot att bli allvarligt sjuk i covid -19.

– Det är yngre personer än 65 som kunnat få påverkan på blodplättarna och ovanliga proppbildningar, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Coronaviruset i Sörmland

Enligt Mäkitalo rör det sig om ett 20-tal fall av 20 miljoner doser vaccin runt om i världen där någon fått de ovanliga biverkningarna. Även Magnus Johansson, ansvarig för vaccinationsprogrammet i Sörmland, är inne på samma spår.

– De mycket ovanliga biverkningarna som har observerats för vaccin från AstraZeneca med koagulationspåverkan har drabbat personer som är yngre än 65 år och bedömningen är att risken för att drabbas av svår covid-19 är mycket högre än risken att drabbas av biverkan, säger Magnus Johansson, på regionens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet