Foto: SVT

Somaliska kvinnor lär mammor sätta gränser

Uppdaterad
Publicerad

På Somali Women Forum i Fröslunda undervisar man i både svenska, samhällskunskap och föräldraskap.

– Många unga som kommer hit nu tror att Sverige är ”free life – jag kan göra vad jag vill”. Och mammorna blir oroliga och säger att om jag pratar och skriker på barnen kommer socialen och tar mina barn, säger Hodan Abdi.

Lul Mosa fyller i:

Fröslunda bakom rubrikerna

– Vi hade socialen här för att de skulle berätta och för att föräldrar skulle få fråga vad de ville, men fortfarande backar föräldrarna lite grann för barnen tror jag.

Läs mer: Löftet: Fröslunda ska bli som förr

Saknar stöd från kommunen

Somali Women Forum har funnits i Fröslunda ett par år nu, men säger att man inte sett till någon från kommunen sen invigningen. De tycker också att det saknas både ekonomiskt och moraliskt stöd för att kunna fortsätt bedriva undervisning i framför allt svenska på ett bra sätt. Bland annat saknar man undervisningsmaterial.

Läs mer: Polisens ökade närvaro väcker reaktioner

Hodan Abdi, Lul Mosa och Faria Abdi jobbar med barn och äldre, och deras mål är att andra kvinnor ska ta efter dem och lära sig svenska, utbilda sig och skaffa jobb.

Tror på aktiviteter för unga

Och de tror att vad ungdomarna i Fröslunda behöver är något att göra.

– Det är bra om alla barn och ungdomar har någon aktivitet, att man börjar tidigt med fotboll till exempel. Då kan de komma in samhället bättre då tror jag, säger Faria Abdi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fröslunda bakom rubrikerna

Mer i ämnet