Eftersläckningsarbetet på Lilla Nyby sköts av återvinningsstationen tills vidare. Foto: Maria Lapenkova

Räddningstjänsten avslutar insatsen – oklart när tippen öppnar

Uppdaterad
Publicerad

– I natt ansåg vi att läget inte är akut längre. Då avslutade vi arbetet från våra sida, säger Anders Ellow, inre befäl på Räddningstjänsten.

Sedan i torsdags har räddningstjänsten lagt stora resurser på att bekämpa en stor eldsvåda som startade när en sophög av okänd anledning började brinna på Lilla Nyby återvinningscentral i Eskilstuna.

branden på lilla nyby

Eldsvådan blev mycket omfattande, tjock svart rök sågs över Eskilstuna och tidvis spred sig elden utanför området och orsakade mindre skogsbränder.

– Vi var rädda för spridningsrisk utanför området med tanke på att det har varit en sådan värmeutveckling från flishögen. Vi har haft en begynnande skogsbrand och det har varit gnistregn från elden under helgen. Men nu efter regnet är vi inte så oroliga för detta. I natt gjorde vi bedömningen att överlåta det sista släckningsarbetet till Eskilstuna Energi & Miljö, säger Anders Ellow.

– Men vi är naturligtvis reda att rycka in igen om det behövs.

Mer information på måndag

Det brinner fortfarande i en stor flishög inne på återvinningscentralen. Släckningsarbetet är komplicerat och kommer att ta tid.

 – I begynnelsen var det tre olika högar som brann ihop med den här flishögen. Nu har man flyttat på högarna så att det är en hög som brinner. Det kommer att ta tid att släcka den och man har inte bestämt sig hur det ska gå till såvitt jag vet, säger Anders Ellow.

Eskilstuna Energi & Miljö meddelar på sin hemsida att de kommer att hålla återvinningscentralen stängd även imorgon måndag. Då ska även företaget kommunicera när de tror att Lilla Nyby ska kunna öppna och ta emot avfall igen.

LÄS MER: ”Anläggningschefen: Släckningsarbetet tar en vecka, minst”

Lämna avfall i Strängnäs

I dagsläget har ReTuna återvinningscentral höjt sin bemanning för att klara ökad belastning. Företag som velat slänga verksamhetssopor har fått åka till Kvinnens återvinningscentral i Strängnäs.

– De har fått köra till Strängnäs och det kan inte fortgå hur länge som helst. De har helt andra ytor, säger Anders Ellow.

Hämtning av hushållsopor kommer att fortsätta som vanligt oberoende av elden på Lilla Nyby, enligt Eskilstuna Energi & Miljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

branden på lilla nyby

Mer i ämnet