Ljusdals kommun i Gävleborg är en av de värst utsatta platserna Foto: TT

Sörmlands brandmän kraftsamlar: ”Räknar med att åka i eftermiddag”

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbränder härjar på flera håll runt om i landet. Nu mobiliserar brandkårerna i Sörmland brandmän som ska skickas iväg för att hjälpa till i kampen mot bränderna.

De värsta bränderna är just nu i Gävleborg, Jämtland och Dalarna.

Sörmlandskustens räddningstjänst har fått en förfrågan om det har möjlighet att skicka personal. Man hoppas kunna skicka en styrka på fem personer redan i eftermiddag.

Skogsbränderna sommaren 2018

– Vi söker efter personal med ljus och lykta, säger Tomas Ydrenius, räddningschef i beredskap på Sörmlandskustens räddningstjänst.

”Försöker bidra”

Även Västra Sörmlands räddningstjänst planerar att skicka iväg en styrka på fem personer ikväll.

– Vi försöker bidra med det lilla vi kan, och hoppas att fler gör likadant, säger Mattias Gårdholt, räddningschef på Västra Sörmlands räddningstjänst.

I Eskilstuna har man förberett en grupp på ungefär fem personer som kan skickas om en fråga skulle komma.

”Tuffaste veckorna på året”

För att inte påverka beredskapen i Sörmland, som är ett av de få länen där det inte brinner just nu, är det ledig personal som tillfrågas. Men det är inte lätt.

– De här veckorna är de tuffaste på hela året och vi går på minimibemanning, säger Lars Lagebo, räddningschef i Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet