Sörmlands diabetesvård får låga betyg i nationell barometer: ”Vi saknar fortfarande personal”

Publicerad

Sörmlands diabetesvård är bland de sämsta i Sverige. Det visar den nationella rankingen från Svenska diabetesföbundet. Bara Västernorrland och Norrbotten får lägre poäng. Enligt Lars Steen, överläkare på Mälarsjukhuset, måste tillgänglighet i diabetesvården bli bättre.

Sörmland får dåliga betyg i diabetesbarometern när det gäller vården för diabetespatienter. Det framgår i en ny undersökning som Svenska Diabetesförbundet gjort.

– Det är en generell sjuksköterskebrist. Om diabetesvården ska få sitt behövs det rekryteras fler sjuksköterskor, så att de specialiserade diabetessjuksköterskorna kan jobba inom sitt eget område, alltså diabetesvården. Så har det inte sett ut nu, de har behövts på andra ställen inom vården, säger Lars Steen.

Stora variationer

Något som sticker ut i Sörmland är kontinuitet, stor ruljans av personal och svårt att få träffa samma läkare och diabetessjuksköterska. Där får Sörmland låga poäng jämfört med andra delar av Sverige. Så även när det kommer till diabetesvårdens tillgänglighet i länet.

Diabetesbarometern slår fast stora variationer mellan regionerna både när det gäller genomförda uppföljningar av patienters hälsa och behandlingsresultat. Bland de som har diabetes typ 1 i Västra Götaland låg andelen med stor risk att utveckla komplikationer förra året 13,7 procent. I Sörmland låg samma siffra på 24,1 procent. Klart över även rikssnittet på 17,1 procent.

Hör Lars Steen berätta om bristen på läkare och diabetessjuksköterskor i klippet ovan.

Diabetesbarometern

Diabetesbarometern bygger på statistik från Nationella Diabetesregistret och enkätsvar från nära

3 500 medlemmar i Svenska Diabetesförbundet. Diabetesbarometern visar på stora variationer mellan regionerna både när det gäller genomförda uppföljningar av patienters hälsa och behandlingsresultat.

Diabetesbarometern väger bland annat in hur människor med diabetes mår, där man bland annat mäter blodsockeret, lipid(kolesterol), blodtryck och kontroll av njurarna (albuminuri). Men också hur stödet fungerar vid egen vård som exempelvis vid de tekniska hjälpmedlen såsom blodsockermätare, teststickor och insulinpumpar.

Källa: Svenska diabetesföbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.