Foto: Jessica Gow/TT

Kvinna misstänks ha sexutnyttjat pojkar på sitt HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna från Sörmland misstänks ha utnyttjat tonårspojkar på ett HVB-hem för ensamkommande ungdomar som hon driver i norra Sverige. Hon ska bland annat ha uppträtt intimt med en av pojkarna, enligt en rapport från IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Socialtjänsten i kommunen där HVB-hemmet ligger fick en anmälan från polisen i början av februari om att ägaren har ett förhållande med en 17-åring på boendet.

Enligt anmälan ska flera av tonårspojkarna även ha besökt ägarens privata hem i Sörmland.

Några dagar senare lämnar polisen samma information till Inspektionen för vård och omsorg, där det även framgår att ägaren till HVB-hemmet presenterat en av pojkarna som sin nya man och att de uppträtt intimt med varandra.

Till P4 Västernorrland säger ägaren av HVB-hemmet att uppgifterna om en intim relation med en av ungdomarna inte stämmer.

Sov över hos ägaren

En av pojkarna har bekräftat för IVO att han och ytterligare en pojke övernattat hemma hos ägaren.

IVO har gjort en inspektion på boendet där det bland annat framkommit att förhållandena på boendet varit bristfälliga med skräpig och illaluktande miljö.

I IVO:s protokoll från inspektionen framgår också att ägaren försökte hindra inspektörerna att ta sig in i fastigheten.

Efter inspektionen av HVB-hemmet har IVO återkallat tillståndet för Sörmlandskvinnans bolag att bedriva hem för vård och boende. Detta på grund av en rad allvarliga missförhållanden.

SVT Nyheter Sörmland har utan framgång sökt ägaren under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.