Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör smittskyddsläkaren i Sörmland om den nya varianten av covid och hur du som inte tillhör riskgrupperna kan tänka. Foto: SVT

Spridningen av covid-19 ökar – smittskyddet: ”Viruset är smart”

Publicerad

Smittspridningen av covid-19 är stor i Sörmland just nu. Med torrare och kallare klimat samtidigt som man umgås tätare inomhus, sprids luftvägsinfektioner lättare, menar smittskyddsläkaren Malin Enarsson.

– Vi ser att det är fler som behöver vård nu än under sommaren och det är främst äldre personer, säger hon.

Den variant av covid-19 som är mest vanligt just nu ger en lindrigare sjukdom men är mer smittsam.

– Viruset är smart och utvecklar sig till nya varianter och de varianterna av viruset som har förmågan att sprida smittan bättre är de som får ett övertag, säger Malin Enarsson.

Smittskyddsläkaren rekommenderar att alla som är över 65 år tar vaccin.

– Åldern är den största riskfaktorn, sedan kan det finnas yngre vuxna som har sjukdomar som gör att de har en högre risk att drabbas, säger Malin Enarsson.

– Men om man ändå vill vaccinera sig även om man är utanför riskgrupperna så finns det en möjlighet att ta en dos den här säsongen. Det har Folkhälsomyndigheten skrivit i sin rekommendation, avslutar Malin Enarsson.

I klippet berättar hon hur de som inte tillhör riskgruppen kan tänka och om den nya varianten som sprids nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.