Arkivbild. Foto: TT

Vårdpersonal missade hjärtinfarkt – kvinna fick ingen ambulans

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskorna skickade ingen ambulans till den 60-åriga kvinnan under telefonrådgivningen, trots att hon drabbats av hjärtinfarkt.

I augusti förra året körde en man i Stallarholmen i full fart till Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Med sig i bilen hade han sin hustru som blev allt sämre.

Fick diagnosen stress

En dag tidigare hade hon ringt 1177 Vårdguiden och berättat om sina symptom: bröstsmärtor och kallsvettningar. Hon fick en akuttid på vårdcentralen, men där kunde personalen inte hitta något fel utan trodde att hon drabbats av stress eller lätt panikångest.

Strängnäs

Men bröstsmärtorna fortsatte. Till slut ringde kvinnans make Vårdguiden igen, och inte heller nu uppmanades de ringa ambulans. Efter samtalet tog han därför egna bilen.

Direkt till operationssalen

Väl på sjukhuset konstaterade personalen att kvinnan hade en pågående, kraftig hjärtinfarkt och hon fick opereras på en gång.

Kvinnan anmälde händelsen till Ivo, Inspektionen för vård- och omsorg, som nu riktar kritik mot sjuksköterskorna som makarna pratat med på Vårdguiden. Myndigheten anser att de inte följt de riktlinjer som fanns. De skulle ha kopplat samtalen till SOS på en gång. Läkaren på vårdcentralen gjorde dock inget fel, enligt Ivo.

Personalen utbildas

Vårdguiden har analyserat händelsen och utbildar sin personal i hur de ska agera när samtal ska hänvisats vidare, för att förhindra att liknande situationer uppstår igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strängnäs

Mer i ämnet