Under de senaste åren har trycket på BUP i Sörmland ökat eftersom allt fler barn och unga söker hjälp. Foto: SVT/TT

Fler barn och unga söker sig till samtalsmottagningar i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Antalet unga som söker sig till samtalsmottagningarna i Sörmland på grund av psykisk ohälsa har ökat kraftigt de senaste åren.

2016 sökte 273 personer hjälp hos samtalsmottagningarna i Sörmland, 2018 var det totalt 1 242 personer.

Samtalsmottagningarna har funnits runt om i länet sedan 2016. Hit kan barn och unga mellan 6-17 år med lättare psykisk ohälsa, så som oro eller ångest, söka hjälp.

Ska få tid inom sju dagar

Tanken är att man ska fånga upp barnen i ett så tidigt skede som möjligt för att förhindra att personer utvecklar allvarlig psykisk ohälsa. Enligt regionen ska man få en inbokad tid inom sju dagar, något som blivit svårare då trycket har ökat.

– Det är otroligt viktigt att få hjälp tidigt. När barn och ungdomar är hjälpsökande är det viktigt att man möter upp dem, annars finns risken att man hittar andra lösningar på sitt problem, säger Veronica Kurzbaum Dahlberg, enhetschef på samtalsmottagningen i Region Sörmland.

Fler söker sig till samtalsmottagningarna hos barn- och ungdomspsykiatrin i Sörmland. Foto: SVT Design

Oklart varför psykisk ohälsa ökar

Enligt en utredning från Socialstyrelsen är det oklart varför psykisk ohälsa ökar bland barn och unga vuxna. Men man skriver också att det dels kan handla om en ökad medvetenhet bland unga och dels om att fler vågar berätta.

– Jag tror att fler är medvetna om att man kan få hjälp och råd, säger Veronica Kurzbaum Dahlberg.

Här är några av Veronicas råd om vad man själv kan göra för att må bättre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Unga och psykisk ohälsa

Mer i ämnet