Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför kan handeln i stadskärnan skadas om ett nytt kulturhus hamnar i cityhuset. Hör Jimmy Jansson, (S), kommunstyrelsens ordförande, berätta. Foto: SVT

Stopp för planerna på kongresshall vid Cityhuset i Eskilstuna – kan hota cityhandeln

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på ett nytt kongress- och kulturhus i Eskilstuna har stött på hinder. Den tänkta platsen i Cityhuset riskerar att slå ut den återstående cityhandeln och dessutom beräknas det planerade bygget bli dyrare än beräknat konstaterar kommunen.

– Vi behöver göra ett omtag. Det här är stora och svåra frågor som tar lång tid. Och tar det lång tid hinner det hända saker, säger Jimmy Jansson, (S), kommunstyrelsens ordförande.

Bygget av det nya kongress- och kulturhuset i Eskilstuna var planerat till kvarteret Vestalen, där gallerian Cityhuset ligger. Nu har kommunstyrelsen beslutat att alternativa platser ska prövas.

Och enligt kommunstyrelsen ordförande Jimmy Jansson, (S), är det många aspekter att ta hänsyn till som kostnader och lämplig plats.

– Det handlar också om att inte störa centrumhandeln och att få aktörer med både uthållighet och ekonomiska muskler, säger han. 

På grund av omvärldsläget har prislappen på nybygget ökat från de ca 700 miljonerna som man först räknade med i den översiktliga kalkyl som gjordes på 2021 års kostnadsnivå. 

Vad händer nu? 

– Nu vill vi ha den här möjligheten till omtag. Just nu ser byggsektorn ut som den gör, och det där med privata pengar är lite skakigt just nu. Riksbanken har ställt till det med sina räntehöjningar. Nu vill vi jobba i lugn och ro för att se om vi kan åstadkomma något som är bra för Eskilstunaborna, säger Jimmy Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.