Hör SVT:s reporter berätta om översvämningsriskerna i klippet ovan. Foto: SVT/Google

Kartläggning visar: Stora stadsområden kan svämmas över vid skyfall

Uppdaterad
Publicerad

Med klimatförändringarna kommer det bli allt vanligare med skyfall. Enligt en kartläggning från länsstyrelsen finns det ett stort antal platser i Sörmlands städer som kan drabbas hårt vid extremväder och svämmas över.

Det är via länsstyrelsens publika webbkarta som man kan se vilka områden som kan hamna under vatten vid skyfall. I samtliga kommuner i Södermanlands län finns det områden som skulle kunna svämmas över.

Beräkningarna är gjorda utifrån hur området ser ut, och därför råder olika förutsättningar. Om en kommun exempelvis har gjort förändringar i dagvattensystemet, eller andra anpassningar, kan scenariot se bättre ut än beräknat. Men det finns risk att systemen inte håller, och att hela kvarter ställs under vatten.

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.

Fakta om granskningen

Detta är en del av SVT Nyheters upptrappade klimatbevakning under hösten. Vi har tittat på kommunernas beredskap för framtida översvämningar som följer i klimatförändringarnas spår. Vi har även följt upp tidigare stora översvämningar runt om i landet för att se vilka åtgärder som genomförts sedan dess för att undvika att samma saker händer igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet