Faay Aden Suuley och Bosteyo Aden Mohamed lyssnade om barnkonventionen tillsammans med många andra. Foto: Lars Adolfsson/SVT

Efter ryktesspridning: Många ville veta mer om barnkonventionen

Uppdaterad
Publicerad

När Somaliska ungdomsnätverket ordnade en föreläsning om barnkonventionen blev det fullsatt i samlingsplats Fröet i Eskilstuna.

– Vi har fått frågor från många föräldrar om den nya lagen, säger Abdirisak Hussein, som arbetar som lärare i Eskilstuna och är engagerad i somaliska frågor.

Han berättar att många känt oro efter att det spridits rykten och missförstånd som bland annat gått ut på att fler barn nu kan komma att omhändertas.

– Mycket handlar om brist på information, säger Abdirisak Hussein.

Abdirisak Hussein var en av kvällens föreläsare.

Ingen större förändring

Att det en föreläsning på det här sättet är bra tycker föräldern Faay Aden Suuley.

– Det är många här som har svårt med språket och det finns de som översätter fel, säger hon.

Sirpa Lindelöf, utvecklare på kommunen och Abdirisak Hussein höll i föreläsningen som både var på svenska och somaliska.

De gick igenom vilka artiklar i barnkonventionen som utgör själva kärnan och hur kommunen ska jobba i förhållande till lagen.

– Vi har informerat föräldrarna att det blir inga större skillnader mot förut och vi har spridit information och kunskap i ämnet, säger Abdirisak Hussein.

– Jag visste redan att barnkonventionen fanns i Sverige men nu blir det starkare för barnen, säger Bosteyo Aden Mohamed.

Bra för barnen

Efter föreläsningen fick föreläsarna en mängd frågor.

– Det var helt andra frågor än vad vi som är födda i Sverige tänker på, säger Sirpa Lindelöf.

– Jag tycker det är bra att vi alla skyddar barnen för det är vår framtid, säger Bosteyo Aden Mohamed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.