SM i trädklättring avgjordes i Eskilstuna i helgen. Foto: Anna Mi Skoog /SVT

Sveriges bästa trädklättrare tävlade i stadsparken

Uppdaterad
Publicerad

Det blev Johan Tallqvist och Boel Hammarstrand som tog hem mästartitlarna i trädklättring när SM avgjordes i stadsparken i Eskilstuna i helgen.

SM i trädklättring är en tävling för arborister, som arrangeras av Svenska Trädföreningen.

Tävlingen har kommit till som ett sätt att utveckla yrkeskunskapen och öka säkerheten.

Motsvarar olika arbetsmoment

Under lördagen var det fem deltävlingar där deltagarna med högst poäng kvalificerade sig till söndagens final. Finalisterna tävlade sedan i Masters challenge, som innebär svårare moment och mer tid för att utföra dem.

De olika tävlingsmomenten ska motsvara vad en arborist gör under en arbetsdag.

– Först ska man bedöma trädet så att det är säkert. Sedan ska man få upp en kastlina i trädet, för att sedan kunna få upp sin klätterutrustning, förklarar Fredrik Pettersson, tävlingsarrangör.

I ett annat moment gäller det till exempel att klättra ut på grenar och pingla i klockor, vilket ska motsvara att klippa grenar.

Slutade på samma poäng

Det blev en rafflande final, innan de fem domarna kunde kora årets vinnare.

Det var till sist Johan Tallqvist som tog hem herrklassen på 229,67 poäng. Regerande mästaren Johan Pihl stannade på samma poäng, men fick ändå nöja sig med en andraplats, eftersom Tallqvist hade bättre poäng i samma grenar under kvaltävlingen.

På damsidan var det favorittippade Boel Hammarstrand som tog hem mästarinnetiteln på 248 poäng, före Louise Grønbæck som slutade på 204,33 poäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.