Så här såg det ut vid lägenheterna efter det hade brunnit. Foto: Polisens förundersökning

Tonåring från Strängnäs tände eld på lägenhetsdörr i Nyköping – döms för mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

En Strängnästonåring tände eld på en lägenhetsdörr under den månadslånga våldsvågen i Nyköping förra året. Det enligt en dom från tingsrätten. Samtidigt frias fyra andra som har varit misstänkta för att ha varit inblandade i brottet.

Det var en septemberkväll förra året som polisen larmades om bränder i tre trapphus i stadsdelen Brandkärr. Misstankar om att de var anlagda kunde snabbt fattas och fem personer, tre tonårskillar och två män i tjugoårsåldern, åtalades i april misstänkta för att på olika sätt ha varit inblandade i två av bränderna.

En tonåring döms

Under fredagen meddelade tingsrätten sin dom. En av tonårskillarna döms för mordbrand då han hällt bensin och tänt eld på en lägenhetsdörr i ett av trapphusen. Han har tidigare dömts till nio månaders sluten ungdomsvård för sprängningen i Brandkärr. Straffet, menar rätten, ska också gälla det här brottet.

Våldsvågen i Nyköping

Den andra tonårskillen som var misstänkt för att ha anlagt en brand vid en lägenhetsdörr i det andra trapphuset frias, då tingsrätten bland annat inte tycker att det finns tillräckligt med bevis för att kunna utesluta att den inte anlagts av någon annan.

De två misstänkta chaufförerna, den tredje tonåringen och en av männen, frias också. Även mannen som åtalades för att ha hjälpt en av tonåringarna att komma undan frias, eftersom att tonåringen i fråga inte döms för något brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här såg det ut på platsen under natten då bränderna anlades. Foto: Pontus Stenberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Nyköping

Mer i ämnet