Trafikkaos när barnen lämnas av på skolan

Uppdaterad
Publicerad

Många föräldrar skjutsar sina barn till skolan. Detta skapar trafikkaos utanför flera av skolorna i Eskilstuna. Kommunen har vidtagit flera åtgärder, men problemen kvarstår.

Fler avlämningsplatser nära skolorna eller att ta hjälp av parkeringsvakter. Det är några av de åtgärder som kommunen har genomfört för att det ska bli mindre trafikerat utanför skolorna på morgonen.

– Det har gjorts förbättringar hela tden. Vi på kommunen har även tagit ett helhetsgrepp och arbetat med beteenden hos både elever, lärare och föräldrar, säger Sabina Dernelid.

Hon är projektsamordnare på Eskilstuna kommun och arbetar bland annat med beteende och förändringar för hållbart resande.

– Det är väldigt många föräldrar som hämtar och lämnar sina barn vid samma tid. Det är ju färre barn som cyklar till skolan idag, och det ökade skjutsandet är grunden till problemen.  Vissa kanske behöver ta bilen men många som har nära till skolan och skulle kunna gå eller cykla tar bilen ändå.

”Det fungerar ett tag”

Även om Eskilstuna kommun har vidtagit flera åtgärder så kvarstår problemet.

– Många av de förändringar vi har gjort har fungerat ett tag, men sedan har det återgått till flera kaotiska trafiksituationer igen. Det vi jobbar med nu är att få ut information. Vi skickar ut foldrar där vi berättar om skolvägen och att det är viktigt vilken skolväg man tar, säger Sabina Dernelid.

Kommunen har även haft ett projekt på två av skolorna i stan för elever i årskurs två.

– Vi har haft bussutbildningar där föräldrarna har fått resa tillsammans med sitt sitt barn för att se att barnen kan åka buss själva. Det är ofta en oro för barnen som gör att föräldrarna skjutsar mer idag.

Vad gör kommunen för att det ska bli mindre trafikkaos på långsikt?

– Vi jobbar överhuvudtaget för mer hållbart resande, vilket är en väg till säkrare trafikmiljöer. Det som behöver ske är en förändring av beteendet.

Se i klippet ovan några av reaktionerna på trafikkaoset utanför skolorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.