Viggo Taawo är ordförande i Gymnasiekåren i Nyköping och ska själv ta studenten 12 juni. Foto: SVT

”Tråkigt att inte få fira här med sina vänner”

Publicerad

Festen är inställd, meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) i går. I Nyköping hoppas man ändå fortfarande på ett firande och många av studenterna vill flytta fram några av de populära aktiviteterna.

Sedan en tid tillbaka har eleverna i Gymnasiekåren tillsammans med skolledningarna och kommunledningen i Nyköping planerat för ett alternativt studentfirande. Samma sak gäller gymnasieskolorna i Eskilstuna, Strängnäs, Katrineholm och Flen.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten gick under tisdagen ut med beskedet att det inte blir något vanligt firande. Fester, baler och studentflak kommer inte att tillåtas.

Viggo Taawo, ordförande i Gymnasiekåren och som själv tar studenten den 12 juni, tycker att beskedet var väntat.

– Samtidigt som vi studenter tycker det här är tråkigt så måste vi värna om våra riskgrupper. Vi får helt enkelt försöka hålla hoppet uppe och göra det bästa av en dålig situation, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.