Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Utspring tillåts – om smittspridning kan förebyggas. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ministerns besked: ”Festen är inställd – inga stora baler, studentskivor eller studentflak”

Uppdaterad
Publicerad
Utbildningsminister Anna Ekström (S) varnar för att årets student kommer bli annorlunda än tidigare år.
– Det kommer inte bli stora utspring till jublande folkhav av släktingar och vänner, det kommer inte vara stora baler, studentskivor, studentflak och andra stora fester, säger Ekström.
Samtidigt säger Folkhälsomyndigheten att utspring är tillåtna – så länge de kan genomföras på ett säkert sätt.

Det blir tillåtet för årets studenter att göra det traditionella utspringet vid studenten. Men bara på de skolor som har möjlighet att göra det på ett säkert sätt, där studenterna springer ut i mindre grupper, där färre anhöriga tar emot, och framför allt om trängsel kan undvikas. Det beskedet gav Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid en presskonferens på tisdagen.

– Det blir alltså inga större gemensamma ceremonier, inga samlingar eller parader för hela skolan. Skolklasser på lastbilsflak ska enligt Folkhälsomyndighetens uppfattning inte förekomma, säger Johan Carlson.

– Man släpper ut klasserna klassvis eller i mindre grupper, några enstaka anhöriga möter upp, man står utspritt så man inte trängs med andra, och sen är det slut, säger Johan Carlson.

Studentflaken tillåts inte – polisen kan ingripa

Folkhälsomyndigheten har också bett Transportstyrelsen ta bort det undantag som i normala fall tillåter fester på lastbilsflak vid studenten. Om så sker kan alltså polisen ingripa om det ändå skulle göras.

– Från både Uppsala och Lund är budskapet att festen är inställd, och så måste vi tänka framöver, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

– Studentfirandet som så många sett fram emot och längtat efter kommer bli annorlunda än det brukar. Det kommer inte bli stora utspring till jublande folkhav av släktingar och vänner, det kommer inte vara stora baler, studentskivor, studentflak och andra stora fester, säger Anna Ekström.

Anna Ekström till studenterna: ”Jag förstår att du är besviken”

Vad gäller studentmottagningar var budskapet att hålla sällskapen så små som möjligt, och bara bjuda de man träffar i normala fall – de som tillhör riskgrupper, eller som känner sig sjuka, ombeds precis som i vanliga fall att stanna hemma och undvika sociala kontakter.

Utbildningsministern vände sig och direkt till de gymnasieelever som är besvikna för det avslagna studentfirandet och manade dem till ansvar.

– Jag förstår att du är besviken, att du hade velat avsluta din gymnasietid precis på samma sätt som dina storasyskon och andra gjort före dig. Fest med kompisarna, mormor och morfar med vid utspringet. Så kommer det inte att bli i år. Du är vuxen nu, på dig vilar samma stora och tunga ansvar som på andra vuxna i vårt samhälle, säger Anna Ekström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet