Hör domprost Christofer Lundgren berätta vad besökarna kan vänta sig, när kungaregalierna nu åter kan visas upp för allmänheten. Foto: SVT

Fyra nyheter som piggade upp i Sörmland under skitåret 2020

Uppdaterad
Publicerad

Det ligger i nyhetsrapporteringens natur att lyfta problem och utmaningar och i år har de varit många och stora. 2020 har av många ansetts ha varit ett särdeles dåligt år.

Därför vill vi passa på att lyfta några nyheter från Sörmland som en påminnelse om att det fanns mer än elände att rapportera om under de tolv månader som kommit att kallas för ”Skitåret 2020”.

Vattenbombande plan hamnade på Skavsta

I år har Sveriges och norra Europas förmåga att bekämpa bränder i skog och mark stärkts. Två brandbekämpande plan av typen Air Tractor AT-802 Fire boss finns sedan i somras på Skavsta flygplats utanför Nyköping.

Planen är de första i sitt slag i Sverige och fick användas i skarpt läge några gånger redan i somras. Bland annat utanför Vimmerby i Småland där vattenfällningen fångades på film av räddningstjänstens personal.

MDH blir universitet

Skolan med säte i Eskilstuna och Västerås kommer från och med den 1 januari 2022 ha universitetsstatus. Det innebär bland annat att MDH (eller blir det MDU?) kommer att få mer pengar till forskning vilket i sin tur kommer att ge nya arbetstillfällen.

Uppgraderingen kommer att få positiva konsekvenser för de blivande universitetsstäderna men även för kommunerna i länet, spår Pär Eriksson som är ordförande i MDH:s styrelse.

Regalierna är tillbaka

Efter två år på vift kunde begravningsregalierna som stals 2018 ånyo visas upp i Strängnäs domkyrka. I den spektakulära kuppen stals ett riksäpple och två kungakronor. Föremål som tillsammans värderades till 65 miljoner kronor.

När de hittades i februari 2019 var de rejält tilltygade och först efter att de restaurerats var de välkomna tillbaka till domkyrkan, där de nu åter visas upp för allmänheten.

Stor vilja att hjälpa

När coronapandemin slog till i början av året drabbades Sörmland hårt. Under våren var vi en av de värst drabbade regionerna. Men viljan att hjälpa har varit stor. Vi har rapporterat om allt från nystartade coronahjälpgrupper på Facebook som på nolltid fått tusentals medlemmar, till medmänniskor som bjudit på mat som ett sätt att stötta både vårdpersonalen och den lokala restaurangnäringen.

Och inte minst har vi fått berätta om hur frivilliga privatpersoner ställt upp för att tillverka engångsartiklar till en vård i akut brist på skyddsmaterial.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.