Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tar det vecka för vecka”. Hör Isabel Arne Kilvington om varför vintermånaderna är de tuffaste för krögarna. Foto: Albin Aghamn

Tuffa tider för krögarna – Isabel kämpar för sin restaurang i Gnesta

Uppdaterad
Publicerad

Färre gäster, dyrare råvaror och stora lokaler att hålla varma. Krogarna har det tufft just nu – så tufft att många går i konkurs.

– Man tänkte att restaurangbranschen skulle blomstra efter pandemin, men då kom kriget, säger krögaren Isabel Arne Kilvington.

Lågkonjunkturen knäcker krögare i Sörmland på löpande band just nu. Bara i januari tvingades tre hotell- och restaurangverksamheter stänga ner. Under 2023 var det totalt 23 krogar som gick i konkurs – det är en ökning med 77 procent jämfört med året innan.

För Isabel Arne Kilvington som driver Frösjö wärdshus i Gnesta pågår en ständig kamp för att den ska få finnas kvar. Hon tog över verksamheten vintern 2022 och öppnade i egen regi i mars samma år. Då hade Ryssland precis invaderat Ukraina. Lågkonjunkturen och den skenande inflationen hade ännu inte hunnit slå till.

Insamling startades

I dag, två år senare, är värdshuset akut hotat av konkurs och krögaren är inte säker på att hon kommer kunna fortsätta driva restaurangen.

– Just nu tar vi det vecka för vecka, säger Isabel Arne Kilvington.

När det blev känt hur illa ställt det var med värdshusets ekonomi bidrog Gnestabor till en insamlingskampanj i sociala medier och lokaltidningen SN rapporterade om situationen.

– Jag är väldigt tacksam för insamlingen och jag tror att många har pratat om det lokalt. Vi märkte att det kom väldigt mycket folk efter den artikeln.

Nu hoppas hon att folk fortsätter att komma till värdshuset – trots är dåliga ekonomiska tider.

Prognos: Fler krogkonkurser

De senaste månaderna har konkurserna ökat och affärs- och kreditupplysningsföretaget UC förutspår att konkurserna kommer fortsätta göra det även under 2024.

– Våra beräkningar tyder på att det är en ökad konkursutsatthet i branschen i år. Samtidigt ser vi lite positiva signaler för andra halvan av 2024 när förhoppningsvis räntor och inflation går ner. Det här gör att privatpersoner ser mer positivt på sin ekonomi, säger Gabriella Göransson, vd på UC.

Det är vintermånaderna som är tuffast för krögarna – Isabel Arne Kilvington berättar i klippet.

Krogkonkurser i SÖRMLAND 2023

Månad för månad (siffror för 2022 inom parentes)

Januari: 1 (1)

Februari: 0 (1)

Mars: 1(0)

April: 2 (0)

Maj: 2 (2)

Juni: 2 (1)

Juli: 2 (1)

Augusti: 0 (1)

September: 2 (0)

Oktober: 3 (2)

November: 4 (4)

December: 4 (0)

Källa: UC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.